Olvasnivaló
GYIK
Kincsesláda
Cikkek
Szüléstörténések

Szeretnék felkérni egy dúlát, mikor érdemes felvenni vele a kapcsolatot?

Amennyiben a döntésed már végleges, és számítasz dúla segítségére, jó, ha minél előbb jelzed a szülésed várható időpontját, mert általában egy hónapban maximum két-három szüléskísérést vállalhat. A szülést megelőző időben, a terhesség alatt 2-6 alkalommal fogtok találkozni.A választott dúla bármelyik kórházba bejöhet?

Abban az esetben, ha az intézmény családbarát, és figyelembe veszi a szülő nő érzelmi szükségleteit is, nem lehet akadálya a szüléskísérésnek. A hangsúly itt a kölcsönös jó szándékon van, ha ez adott, nincs szükség papírra. Azt se felejtsük el, hogy az adott kórháznak is jó, ha együttműködik, hiszen ez családok elégedettségét növeli!Szülésznőt válasszak, vagy dúlát?

Ez a két lehetőség egyáltalán nem kell, hogy kizárja egymást, jelen lehet mindkét szereplő a szülésnél! Egy szülésznő és egy dúla tökéletesen kiegészíthetik egymás munkáját.Miben más a dúla és a szülésznő?

A szülésznő a kórház alkalmazottja, a dúla kizárólag az anyáé.
A szülésznő mindenféleképpen jelen van a szülés alatt és az orvos mellett, a dúla csak akkor, ha ezt a kismama kéri.
A dúla nem lát el egészségügyi feladatokat, nem vizsgál, nem hoz döntéseket. Csak Veled foglalkozik, nem mozdul el mellőled, csak abban az esetben, ha ezt kifejezetten kéred. A szülésznő kezeli a műszereket, asszisztál, adminisztrál, a dúlának nem kell ilyen feladatokat ellátnia.
A dúla apró praktikákkal próbál a kedvedben járni, és igyekszik a természetes fájdalomcsillapítás eszközeit alkalmazni, egyeztetve a jelenlévő orvossal, szülésznővel.
Míg a szülésznőnek nincs annyi ideje Rád, addig a dúla a szülés előtt és után is sok időt, akár 10-15 órát is Veled tölt: gyakorlatilag időkorlát nélkül áll a rendelkezésedre!Hogyan vélekednek az orvosok?

Erre a kérdésre kétféle válasz létezik, attól függően, hogy azokról az orvosokról beszélünk- e, akik már dolgoztak együtt dúlával, vagy azokról, akik még soha? Az előbbiek támogatóak, közülük nem egy véli úgy, hogy minden szülő nő mellé kellene egy dúla.
Utóbbiak már szkeptikusak, mert attól tartanak, hogy beleszólnak majd a munkájukba, de amikor elmondják nekik, valójában milyen kompetenciái vannak egy dúlának, megnyugodnak.“Az orvosom azt mondta, hogy felesleges a dúla, hiszen ő ott lesz velem!”

Az orvos szempontjából valóban felesleges egy dúla jelenléte, neki nem lesz rá szüksége, remekül elvégzi majd a munkáját dúla segítsége nélkül is. Itt Te vagy a lényeg, és az, számodra fontos-e, hogy melletted legyen, és végig kísérje a vajúdásodat.
A szülésorvos és a dúla teljesen más feladatokat lát el a szülés alatt, nem váltják ki, nem helyettesítik egymást.Apa mellett is helye lehet dúlának?

Ezt is elsősorban neked, nektek kell eldöntenetek! A tapasztalat az, hogy az apákat inkább megerősíti egy segítő jelenléte, hatékonyabbnak, hasznosabbnak érzik magukat, jobban bevonódnak a folyamatba. Nem cél helyettesíteni az apát, sőt! Egy dúla feladata elsősorban az, hogy erősítse a köztetek lévő köteléket, a közös élményeket. Ötleteket, eszközöket ad a kezébe, ezzel segítve őt és Téged.A férjem szkeptikus, nem érti, miért van szükségem dúlára, hogyan győzhetném meg?

Erre egy megoldás létezik: mondd el őszintén, Te miért tartanál igényt plusz segítőre a szülésedhez..
Az apák sokféleképpen szoktak reagálni: van, aki élből elutasító, mert az gondolja felesleges még egy ember a szülőszobán. Van, aki a saját „pozícióját” félti, és úgy érzi rá nincs is szükség. Akad, aki a felesége kedvéért rábólint, de alapvetően szkeptikus, csak legritkább esetben támogatóak az apák száz százalékosan. Az utólagos visszajelzések viszont egytől- egyig pozitívak!Mi a dúla szerepe császármetszés esetén?

Ilyenkor, ha lehet, a családnak még több bátorításra és segítségre van szüksége. Sokat lehet tenni azért, hogy a szülés Csoda legyen a számukra, akkor is, ha a műtőbe már nem lehet bemenni a mamával (bár pár kórházban ez is kivitelezhető).
Egy dúla segíthet abban, hogy az első bőrkontaktus meglegyen az apa és a baba között, hogy megtörténjen az első mellre helyezés, hiszen a mamának a hátán kell feküdni, így nem tudja tartani, helyezni a babát.
Elérhetőségek: Mélykúti Andrea | mia@deepwell.hu | +36/20-211-40-21

Maradjon nyitva az ablak