Olvasnivaló
GYIK
Kincsesláda
Cikkek
Szüléstörténések

Útmutató szüléshez
írta: Ina May Gaskin


Ina May Gaskin a világ legismertebb bábája, akivel a magyarországi bábák közül is sokan találkozhattak, hiszen kétszer is járt nálunk. Első könyve, a Spirituális bábaság – mely új korszakot nyitott a modern bábaság történetében – több mint 300 millió példányban jelent meg a világ sok nyelvén és országában.

bővebben


Új könyvének legfontosabb célja, hogy felülírja azokat az újkori mítoszokat, amelyek a nőkben és leendő anyákban élő félelemért felelősek a szüléssel kapcsolatban.
Ina May Gaskin otthona és munkahelye a modern bábaság bölcsőjének számító legendás Farm. A Tennessee állambeli település története a hetvenesévek elején kezdődött, amikor 300 fiatal iskolabuszokból kialakított lakókocsikkal útnak indult San Franciscoból, hogy az Alternatív Nobel-díjas Stephen Gaskint elkísérje előadóturnéján. A hét hónapos utazást követően a karaván letelepedett. A ma is nagyrészt önellátó gazdálkodást folytató közösségek bábaközpontja tette világhírűvé, ahova ma már külföldről is érkeznek nők, hogy gyermeküket művi beavatkozás nélkül hozzák világra. A Farm bábáinak legfigyelemreméltóbb eredménye, hogy a szülések 98,6 %-a természetes módon, hüvelyi úton zajlik!Ina May Gaskin otthona és munkahelye a modern bábaság bölcsőjének számító legendás Farm. A Tennessee állambeli település története a hetvenesévek elején kezdődött, amikor 300 fiatal iskolabuszokból kialakított lakókocsikkal útnak indult San Franciscoból, hogy az Alternatív Nobel-díjas Stephen Gaskint elkísérje előadóturnéján. A hét hónapos utazást követően a karaván letelepedett. A ma is nagyrészt önellátó gazdálkodást folytató közösségek bábaközpontja tette világhírűvé, ahova ma már külföldről is érkeznek nők, hogy gyermeküket művi beavatkozás nélkül hozzák világra. A Farm bábáinak legfigyelemreméltóbb eredménye, hogy a szülések 98,6 %-a természetes módon, hüvelyi úton zajlik!

Kiadja: Jaffa Kiadó 2006
ISBN: 963 9604 21 6
Oldalszám: 271


elrejt

A bába válaszol
írta: Ingeborg StadelmannA könyvet legjobban alcíme mutatja be: "Természetes kísérés a várandósság, a szülés, a gyermekágy és a szoptatás idején gyógynövényekkel, homeopátiás szerekkel és illóolajokkal".

bővebben

Egy átfogó, Magyarországon alternatívnak számító tanácsadó könyvet tarthat a kezében az olvasó, amely azzal kezdődik, hogy komolyan veszi a várandós, szülő, ill. gyermekágyas nő minden észrevételét, panaszát (pl. azt, hogy állandóan változik a hangulata, hol boldog kismama, hol rettenetesen fél a rá váró feladattól, felelősségtől), mindenkit (az anyát és gyermeket egyaránt) egyéniségként kezel, nem javasol "mindenkinek alkalmas recepteket", hanem sok lehetőséget kínál fel, amiből mindenki kiválaszthatja a számára legalkalmasabbat. A hagyományosnak számító módszerek helyett más, szelídebb lehetőségeket ajánl pl. émelygés, hányinger, visszér, aranyér, keresztcsonti fájdalmak, terhességi csíkok megelőzése, a medencefenék izmainak megnyúlásával kapcsolatban, húgycsövi panaszok, vashiány, gyomorégés, lábszárgörcsök, alvászavarok esetén.

Kiadja: Katalizátor Könyvkiadó, 2007
ISBN: 9789638676269
Oldalszám: 404


elrejt

A gyöngéd születés
írta: Frédérick Leboyer


Frederick Leboyer könyvében az igazán gyöngéd születés szépségét és fontosságát (!) igazolja,

bővebben

hiszen aktív szülész korában felismerte, hogy micsoda lelki megrázkódtatáson megy keresztül az újszülött. Leboyer nem állít kevesebbet, mint hogy az újszülött is érző, érzelmekkel - természetesen nem felnőtt fogalmaink szerinti érzelmekkel - bíró ember, személyiség, akinek születése közben hihetetlen mennyiségű és intenzitású ingerrel kell megbirkóznia. És hogy ebben nemhogy értő segítséget nem kap, de jelentősen meg is nehezítik a dolgát.

Kiadja: Katalizátor Könyvkiadó, 2008
ISBN: 9789638778352
Oldalszám: 160


elrejt

Szülés gyöngéden
írta: Frédérick Leboyer


Ez a mű nem valamiféle folytatása A gyöngéd születés c. könyvnek, hanem egy azt kiegészítő szöveg,

bővebben

annak mintegy előzménye, egy hozzá tartozó, mindeddig hiányzó fejezete. A szülés és a születés fájdalommal jár. És, ami még fontosabb, szorongással. A nő szenvedéséről és szorongásáról már eddig is sokat tudtunk. A gyermekéről mind ez idáig szinte semmit. A gyöngéd születés reményeink szerint talán javított valamit ezen a siralmas helyzeten. Maradt azonban a nő szenvedése, melyre számtalan gyógyírt kínál a tudomány, s ezek közül némelyik egyenesen a "fájdalom nélküli szülés" ígéretével kecsegtet. Mi nem valami új módszert ismertetünk, ellenkezőleg! Inkább új nézőpontból közelítünk a kérdéshez.

Kiadja: Katalizátor Könyvkiadó, 2007
ISBN: 9789638778369
Oldalszám: 294


elrejt

Életkör - A női lét tizenhárom archetípusa
írták:
Elizabeth Davis, Carol Leonard


Életünk folyamatos változás. Különféle életszakaszok váltják egymást, melyek mindegyike tartogat számunkra hullámhegyeket és -völgyeket. Az Életkör tizenhárom archetípusban mutatja be a nő életútjának állomásait, és iránytűként segít abban, hogy felismerjük, megértsük saját életszakaszainkat.

bővebben


A Szűztől az Amazonig, a Szeretőtől az Anyáig és a Papnőig az archetípusok felfedezése közben megvilágosodik az is, hogy életünk korszakai hogyan hatják át egymást. A körnek nincs kezdete és vége, csak szakaszai. Az Életkör különleges útmutató a női lét és a nők kollektív képességeinek mélyebb megismeréséhez. Az Életkör kipróbálható! A könyv része egy izgalmas teszt, melynek segítségével az olvasó meghatározhatja, élete mostani szakaszában melyik archetípus áll hozzá a legközelebb, és milyen folyamatoknak lesz részese. Te melyik archetípusba tartozol? Elizabeth Davis okleveles bába a női gyógyítás specialistájaként, oktatóként és tanácsadóként dolgozik huszonöt éve. Carol Leonard okleveles bába, szülőotthont vezet, és fiatal nőknek szervez foglalkozásokat.

Kiadja: Jaffa Kiadó 2006
ISBN: 9639604240
Oldalszám: 252


elrejt

Spirituális bábaság
írta: Ina May Gaskin


"A könyvet, amit az olvasó a kezében tart, egy olyan asszony írta, aki annak érdekében, hogy bábával kísért szülése lehessen, meg kellett, hogy találja a módját annak, hogy bábává váljon egy olyan országban, ahol nem léteztek bábák, majd más asszonyokat is ki kellett képezni, hogy aztán ők kísérhessék a szülését.

bővebben


A történetünk az én számomra is ugyanolyan valószínűtlennek tűnne, mint az olvasó számára tűnhet, ha nem éltem volna át saját magam az út minden egyes lépését. A lényeg az, hogy a közösségünk tagjai és én képesek voltunk mindent elérni, amit akartunk, sőt még annál is többet. Mindenekfelett pedig közösen megtanultuk, hogy az embereknél a szülés nagyon is jól működik, amennyiben megértjük, hogyan teremtsük meg a neki megfelelő körülményeket. (...)" (a Szerző)

Kiadja: Alternatal, 2011
ISBN: 9789638542748
Oldalszám: 483


elrejt

Vajúdástámogatás mindenkinek
írta: Noll Andrea Nandu


Együtt készültök a szülésre? A nagy, ismeretlen esemény előtt ott feszül bennetek a kérdés: vajon mit tehetünk majd, hogy könnyebb legyen? Mit kérhetek szülő nőként, mi lehet igazán jó nekem? Mit tehetek mint társ, hogy igazán segítsem őt?

bővebben


Könyvünk képekkel gazdagon illusztrált lapjain a szerző közérthető egyszerűséggel, mégis átfogó alapossággal osztja meg az olvasóval a hatékony szüléskönnyítő módszereket, a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikákat, a segítő testhelyzeteket és még számtalan egyéb bábatrükköt, amelyek segítségével bárkiből magabiztos támogatója válhat a vajúdó anyának.
A Vajúdástámogatás mindenkinek azonban korántsem csupán technikai dolgokra korlátozódik: holisztikus szemléletéhez híven nem csak "teste", hanem "lelke" is van. Sok fontos információt megtalálunk benne a szülés lelki blokkjainak elhárításáról, a megfelelő pillanatban kimondható és a holtponton átemelő, bátorító szavakról, a támogatás helyes időzítéséről, illetve a vajúdó anya testbeszédének, megnyilvánulásainak értő olvasásáról, amely sok esetben szükségtelenné tehet egyes beavatkozásokat.

Noll Andrea Nandu holisztikus bába ismereteinek és gyakorlati készségeinek nagy részét az Egyesült Államok mexikói határvidékén, egy kizárólag bábák által működtetett születésközpontban sajátította el, ahol a szülés körüli segítségnyújtás modern eszköztárát a hagyományos bábaság generációkon át bevált vajúdástámogató technikái is gazdagították, amelyek puszta kézzel és sok szeretettel olykor csodákra képesek. A szerző és hiánypótló kötetének célja, hogy a szülés körüli segítő jelenlét mikéntje újra az általános műveltség részévé váljon, erősítve a bizalmat a nők veleszületett életadó képességében és a természet bölcsességében.

Kiadja: Jaffa Kiadó, 2010
ISBN: 9789639971059
Oldalszám: 400


elrejt

Amerikából jöttem,
mesterségem címere Szülész Nőgyógyász
írta: Marsden Wagner


Ez a könyv tükör. Megmutatja, milyen valós kockázatokat rejt, ha eltávolodunk a szülés évmilliók alatt kimunkált, természetes útjától.A szerző az Egyesült Államok gyakorlatáról ír. A történetek, a példák, a számok, a tudományos eredmények onnan valók.Tényszerűen áll előttünk, milyen veszélyeket rejt a szülés megindítása, hogy anyák és újszülöttek veszíthetik el az életüket.

bővebben


Ott egy Misoprostol nevű gyógyszert alkalmaznak. De ne higgyük, hogy ami tőlünk távol van, az nálunk nem lehetséges. A Misoprostol hatóanyaga a nálunk is nap mint nap használt prosztaglandin – és itt van még nekünk számtalan más szer vagy módszer: oxitocin, burokrepesztés, az anya hasának erőltetett nyomása vagy egy „kissé fájdalmasabb” vizsgálat.

Az orvosok a tengerentúlon hétköznapra időzítik a szüléseket, hogy hétvégén a családjukkal lehessenek. Ebben segítenek a „hatékony” gyógyszerek. Nálunk sem születik hétvégente annyi kisbaba. Karácsonykor, többnapos ünnepeken kiürülnek a szülészetek. Ott sok államban üldözik a bábákat. A rendőrség házkutatásokat tart, bírósági perek folynak. Nálunk hasonlóképp...

Csakhogy odaát már egyre többen vannak olyanok is, akik tudják, hogy ez a gyakorlat romló szülészeti mutatókhoz, magasabb anyai és újszülött-halálozáshoz, több császármetszéshez vezet. És nálunk? Mi tudjuk? Tudják-e a magyar szülészorvosok, mekkora kockázatot vállalnak az egymást követő, egymásból következő beavatkozásokkal? Tudják-e az adatokat, a tényeket a bíróságokon, a törvényhozásban? Tudják-e a döntéshozók, milyen veszélyeknek teszik ki a nőket, ha a tájékoztatás elmarad, és ha a következményekre nem figyel senki? És végül tudják-e a nők maguk, mit vállalnak, ha homokba dugják a fejüket?

A döntés mindannyiunké: haladunk tovább azon az úton, amelyik a szülést műtétté, egyre több kockázatot rejtő beavatkozások sorozatává teszi, vagy tanulunk a máshol elkövetett hibákból és megpróbáljuk átvenni azokat a módszereket, amelyeket sok nyugat-európai országban már sikerrel alkalmaznak.

Kiadja: Alternatal, 2010
ISBN: 9789638542731
Oldalszám: 310


elrejt

Szülés, ahol én irányítok
írta: Marie F. Mongan


A gyermek születése nem félelmetes esemény, hanem az élet legtermészetesebb csodája. Marie Mongan, a hipno-szülés módszerének megalkotója gyakorlati tanácsadójában eloszlatja a fájdalommal kapcsolatos mítoszt, amit eddig a szülés szükséges velejárójaként fogadtunk el.

bővebben

A könyvben bemutatott hipno-szülés program a természetes, beavatkozástól mentes szülést támogatja. A gyakorlatok – pozitív gondolkodás, relaxáció, vizualizáció, légzéstechnika és fizikai felkészülés – boldog, kényelmes terhességet eredményeznek. A megszerzett önbizalmon és hiten alapuló örömteli várakozás békés, természetes szüléssel zárul, amihez minden anyának joga van.

Kiadja: Sanoma Budapest Kiadói Rt., 2009
ISBN: 9789639710535
Oldalszám: 256


elrejt

Orgazmikus szülés
írták: Elizabeth Davis, Debra Pascali-BonaroA szülés egyedülállóan gazdag tapasztalata sok nő számára élete egyik legmeghatározóbb testi és lelki élményének számít. A szülést mégis sokszor kíséri kapkodás, izgatottság, sőt nem ritkán félelem, ráadásul igen gyakran külső erők befolyásolják.

bővebben

Elizabeth Davis és Debra Pascali-Bonaro kötetéből kiderül, a nők hogyan szerezhetik vissza tudatosan a szülés erőteljes és bensőséges élményét – s fedezhetik fel benne akár az eksztatikus gyönyör érzését is. Gondolatébresztő és gyakorlati tanácsokkal teli kézikönyvükben megmutatják, a leendő anyák hogyan lelhetik leginkább örömüket a szülésben, a várandósság alatti megfelelő gondoskodástól kezdve a megfelelő helyszín és társak kiválasztásán át egészen a szülésre való testi-lelki ráhangolódásig. A könyvet izgalmas és megindító szüléstörténetek teszik teljessé.

Kiadja: Jaffa Kiadó, 2011
ISBN: 9789639971547
Oldalszám: 256


elrejt


Császármetszés
írta: Michel Odent


Manapság, a világ számos vidékén, négyből legalább egy gyermek császármetszéssel születik. Meglepő módon mégis ez az első könyv, amely sorra veszi a császármetszéssel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdéseket.

bővebben

Dr. Michel Odent, aki fél évszázada vesz részt a császármetszés történetének alakulásában, rövid és hosszú távú következményeinek követésében, rávilágít arra, hogy a császármetszés nem csupán szülészeti, hanem az emberiség jövőjét alapjaiban érintő probléma is.
Hogyan vált a nagyszerű életmentő műtét a szülés ilyen gyakori módjává?
Miért van az, hogy egyes helyeken a császármetszés aránya 10% vagy kevesebb, másutt pedig 50% vagy még annál is több?
Miért kell máshogy megközelíteni a vajúdás nélküli, a vajúdás közbeni illetve a sürgősségi császármetszést?
Lehet-e hüvelyi úton szülni császármetszés után?
Milyen kórokozókkal találkozik életében először az az újszülött, aki császármetszéssel született?
Könnyű-e a szoptatás császármetszés után?
Mit tudunk a császármetszésnek az újszülöttre és az anyára gyakorolt hosszú távú hatásairól?
Mi az "á la carte", vagyis a programozott császármetszés jövője?
Mik a császármetszés XX. századi, és mik a XXI. századi kritériumai?
Mi a császármetszéssel született civilizáció jövője?
Ha a kutyák és a főemlősök császármetszés után nem gondozzák utódaikat, vajon az emberiség túlélheti-e a biztonságos császármetszést?

Kiadja: Napvilág Születésház


elrejt

A bennünk élő Anyaistennő - Szakrális Anyaság
írták:
Eve Adamson - Gail Carr Feldman


Várandós vagy! Anyává lettél! Hirtelen a magasan képzett, világot látott, elismert nő minden rendelkezésre álló energiáját az evés és alvás vegetatív készségeire fókuszálja, s álmatlanságtól égő szemmel olvassa könyvek tucatjait, hogy elsajátítsa az anyasághoz szükséges képességeket.

bővebben

Jelen korunkban túl gyakran történik meg, hogy az anyává válást kísérő fizikai növekedés egyfajta lassú belső önértékelés-csökkenéssel párosul. Meg kell erősítenünk magunkban a tudást, mellyel az ősi asszonyok rendelkeztek a női test és lélek új életet létrehozó és tápláló erejével kapcsolatban. Annak, hogy megtanuljuk, hogyan gondozzuk az új kis jövevényt már az anyaméhben, hogyan könnyítsük meg a szülés folyamatát, majd hogyan váljunk szerető édesanyává, s miképpen teremtsünk meleg otthont, nagyon is felüdítő, nem pedig redukáló élménynek kellene lennie egy patriarchális világban

Kiadja: Mandala-Véda kiadó kft.
ISBN: 963943647X
Oldalszám: 316


elrejt

Spirituális felkészülés a gyermekáldásra
írta: Iris Rinkenbach


A leendő anya a tökéletes harmónia és szépség szimbóluma, aki az élet és az emberi lét alapját testesíti meg.

bővebben

A nő azon ereje és hatalma nélkül, amely életet hoz létre, nem létezne az emberiség, nem létezne fejlődés sem. A könyv célja, hogy ezt a tényt mindenkiben tudatosítsa. A szerző foglalkozik az anya és a földi élet felé tartó lélek közötti kommunikációval, véleménye szerint ugyanis a lelkük a születés előtt is kapcsolatban áll egymással. Azáltal, hogy az anya életre hívja leendő gyermekét, már sokkal korábban kialakul az összeköttetés. A könyv hónapról-hónapra végigkíséri anyát és gyermekét a terhesség fázisain. A magzat fejlődési szintjének megfelelő spirituális gyakorlatok és sok természetgyógyászati ötlet segíti az új élet előkészítését. Külön fejezetben ismerteti a szülés különböző formáit, ezek előnyeit és hátrányait.

Kiadja: Bioenergitica kiadó kft.
ISBN: 963956933X
Oldalszám: 150


elrejt

A születés művészete
írták: P. Armstrong, S. Feldman


Penny Armstrong, független bába, aki amellett, hogy sokévi "hagyományos" kórházi tapasztalattal rendelkezik, több mint kétezer otthonszülést kísért és Sheryl Feldman, írónő, kiváló doula (szülés körüli asszonysegítő) tárják elénk közös élményeiket.

bővebben

Élmények közvetítésére a tudomány száraz nyelve nem képes, a szakmai információk átadása pedig nem a költészet feladata. Ritka és szerencsés pillanat, amikor a kettő mégis találkozik, s anélkül, hogy egyik a másik rovására menne. A szerzők nemcsak a szakember és írónő együttműködése révén, hanem külön-külön is hordozzák e két oldal szintézisét, s könyvük legnagyobb erénye éppen e személyiségükben bennerejlő szintézis megteremtése.

Kiadja: Alternatal, 2002
ISBN: 9789638442710
Oldalszám: 236


elrejt
Elérhetőségek: Mélykúti Andrea | mia@deepwell.hu | +36/20-211-40-21

Maradjon nyitva az ablak